Încălzirea în Capitală și alte două municipii, alocare de peste 41 de milioane de lei din Fondul de rezervă. Unde a mai dat Guvernul bani

Încălzirea în Capitală și alte două municipii, alocare de peste 41 de milioane de lei din Fondul de rezervă. Unde a mai dat Guvernul bani
Sursa: Guvernul României
Publicat: 17/12/2020, 16:49
Actualizat: 17/12/2020, 17:53

Executivul a decis joi alocarea de noi sume din Fondul de rezervă pentru mai multe destinații, printre care alimentarea cu energie termică în trei municipiile, pentru pregătirea infrastructurii pentru sezonul de iarnă, dar și pentru cheltuieli ale unităților administrației locale.

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, alocarea sumei de 41,3 milioane de lei pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației în trei mari municipii, printre care și Capitala, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Cum s-au împărțit banii

Potrivit informării Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), sumele sunt alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, ca urmare a solicitărilor formulate de autoritățile locale din cele trei unități administrativ-teritoriale, fie pentru plata subvenției, fie pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat, aferent sezonului rece 2020-2021.

Astfel, conform deciziei Executivului, Bucureștiul va primi 20 de milioane lei, Oradea, 12,3 milioane de lei, iar Timișoara, 9 milioane lei.

Acordul Guvernului privind alocarea celor 20 de milioane pentru București a fost anunțat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, de vinerea trecută, după o întâlnire în care s-au discutat soluții pentru problema apei calde și a energiei termice din ultima perioadă.

Potrivit edilului-șef al Capitalei, bani se vor fi alocați pentru intervențiile la avarii. „E vorba de bani care vin la primărie, primăria îi dă la Termoenergetica, fostul Radet. Termoenergetica are deja contracte cu operatori privați exact pentru mentenanța rețelei de transport a agentului termic și banii aceştia vor fi folosiți pentru a interveni mai repede la avarii”, a spus Nicușor Dan.

Fondul, suplimentat din economile ministerelor

Pe lângă sumele pentru alimentare cu energie termică, ministrul Florin Cîțu a trecut în revistă și alte destinații pentru care s-a decis realocarea resurselor din Fondul de rezervă:

  • achiziționarea medicamentelor necesare pentru tratamentul bolnavilor cu infecție COVID, precum și pentru acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Republica Moldova – 45,4 milioane de lei
  • finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului;
  • susținerea activității aeroporturilor regionale cu un trafic situat între 200.000 – 3.000.000 pasageri pe an, pentru compensarea pierderilor înregistrate ca urmare a pandemiei COVID: Cluj, Iași, Sibiu, Dolj Bacău – 20,7 milioane de lei
  • finanțarea cheltuielilor de furnizare până la sfârșitul anului 2020 pentru unitățile administrativ-teritoriale
  • Ministerul Apărării Naționale – plată termen legal a obligațiilor contractuale – 400 milioane de lei
  • Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor şi CNAIR – pregătirea infrastructurii pentru sezonul de iarnă – 200 milioane de lei

„Toate aceste sume au fost alocate din Fondul de rezervă. Fondul de rezervă a fost suplimentat cu economii din toate ministerele în execuția bugetară. Acești bani au fost alocați mai departe”, a precizat Cîțu.

Potrivit informării MLPDA, suma alocată de Guvern unor unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale este de peste 876 de milioane de lei. Banii au ca destinație finanțarea cheltuielilor de funcționare până la sfârșitul anului 2020, precum și pentru finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020.

Pentru plata cheltuielilor de funcționare s-au alocat peste 717 milioane de lei, destinare unui număr de 2.203 unități administrativ teritoriale din teritoriu, plus Sectorului 6 al Capitalei.

Pentru finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020, s-au alocat puțin peste 159 de milioane de lei, pentru 35 de județe.

Ce spune Legea finanțelor

Conform Legii finanțelor publice, fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar.

„Cadrul legal oferit de Legea nr. 500/2002 precizează însă doar generic tipul de alocări permise din fondul de rezervă (respectiv pentru situații „neprevăzute sau urgente”), fără a stabili explicit categoriile de cheltuieli care pot fi angajate din fondul de rezervă sau cuantumul sumelor alocate, ceea ce oferă spațiu pentru alocări discreționare și netransparente. În acest sens, Consiliul Fiscal reiterează solicitarea privind clarificarea din punct de vedere legislativ a destinațiilor alocărilor permise din fondul de rezervă bugetară și a modului de utilizare, precum și asigurarea unui grad înalt de transparență și control public a acestuia”, atragea atenția Consiliul Fiscal, în raportul anual pe 2019, dat publicității în luna iunie a acestul an.

Conform raportului CF, deteriorarea utilizării fondului de rezervă apare atât din perspectiva totalului cheltuielilor angajate, cât și din cea a numărului hotărârilor de Guvern adoptate în vederea alocării unor sume din acest fond.

Astfel, în anul 2019, au fost alocate din fondul de rezervă bugetară aproximativ 5,2 mld. lei (1,4% din cheltuielile totale), din care aproximativ 4,3 mld. lei către administrația centrală și 0,9 mld. lei către cea locală. Comparativ cu anul precedent, alocările din fondul de rezervă au crescut cu aproximativ 2,5 mld. lei, practic s-au dublat, ca urmare a majorării transferurilor către administrația centrală cu 2,8 mld. lei, în timp ce sumele redirecționate către autoritățile locale au fost mai mici cu aproximativ 0,3 mld. lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?